Bugun...




facebook-paylas
Eğitim niçin şart?
Tarih: 14-12-2018 09:32:00 Güncelleme: 14-12-2018 09:32:00



Bu hafta siz değerli okurlarıma başarılı olma adına neler yapılabilir, başarmak için neler gereklidir,başarı neden önemlidir sorularının yanıtlarını aramaya çalışacağım.

Ülkemizin en doğusunda yer alan şirin ilimiz Ardahanda iklim şartlarının ne kadar zor olduğunu ve şartların imkansızlıkları  da beraberinde getirdiğini takdir edersiniz ki sizlerde en az benim kadar bilmektesiniz. İmkanların  imkansızlıklara yenik düştüğü dönemler muhakkak olmuştur. Bu dönemlerde yaşanılan bu dünyada neler yapılabilir neler ortaya konulabilir bunların yanıtlarını aramak gerekmektedir. Kısacası çareler aramak çözümler üretmek çok değerlidir. Çevremizde yer alan bir çok olumsuz etmene rağmen hayata 1-0 geride başladığımızı düşündüğümüz bu yarışta beraberliği sağlayıp öne geçmek mümkün değil midir. İlimizin güzide bir çok eğitim kurumu olduğunu biliyorken neden bu kurumlarımızın yetiştirdiği öğrencilerimiz başarı merdivenlerini tırmanıp hak ettikleri yerlere gelmesin bir ilin adını duyarabileceği önemli etmenlerden bir tanesi de yetiştirdiği ve yetiştireceği değerler olduğunu düşünüyorum.Sizlerden biri olarak ve sizin gibi düşünen bir insan olarak sorun varsa buna çözümler üretmeliyiz ve birlik olup kenetlenip mücadele vermeliyiz. Coğrafya belki   kaderdir diye düşünebilirsiniz fakat kadere yön verebilme şansına sahip değil miyiz.İlimizin gençlerine sahip çıkmalıyız onların geleceğine yön verebilmeli ve bu uğurda vazifeye atılmaktan geri durmamalıyız. Sizlere küçük bir örnek vermek istiyorum. Yaşadığım şehir olan Konya Ereğliden bir çok değer yetişmiş bulunmaktadır. Bu değerlerin yetiştikleri coğrafyayı gördüğünüz zaman  sizlerde benim düşüncelerime hak verir cinsten yorumlar yapacaksınız. İmkansızlıkların kol gezdiği gaz ocaklarıyla geceleri odaların aydınlatıldığı kemrelerle  sobaların ısıtıldığı bir göz odada yaşayan onlarca çocuk okumuş  kimisi üniversitede rektör  olmuş kimisi ağır ceza hakimi olmuş kimisi de Cumhurbaşkanı Baş danışmanı olmuştur. Bu insanların yaşam öyküleri ve yetiştikleri yer  inanın memleketimiz Ardahanın köylerinde  yaşayan çoğu gencimizin yaşadığı ortamdan farksız değildir .Onları başarıya iten temel sebep için de bulundukları ortamdan sıyrılıp iyiye, güzele ve faydalı olana ulaşma hayaliydi. Bizlerde Ardahanımızdan bu değerlerin gün geçtikçe çoğalarak çıkmasını sağlayalım bizlerde yöremiz halkının gençlerinin okuyarak en iyiye en güzele ulaşması için mücadele edelim.Her zaman şuna inanırım insanların inandıklarında başaramayacakları hiçbir şey yoktur.Bizler ilimizin eğitim seviyesini nasıl daha yukarılara taşıyabiliriz bunun planlarını yapmalı ve bu uğurda kenetlenmeliyiz. Sizlere nacizane çözüm üretmek adına bir öneri de bulunmak istiyorum. Çocuklarımıza özellikle kız çocuklarımıza okumayı sevdirmeliyiz  çocuklarımızla gönül köprüleri kurarak onların eğitimde başarılı olmaları için teşviklerde bulunmalıyız.

 

Öğrenciliğim döneminde il ve ilçelerde bilgi yarışmaları, resim yarışmaları, kompozisyon yarışmaları yapılır gerek dereceye giren öğrencilere gerekse katılımda bulunana öğrencilere teşvik etme adı altında hediyeler verilirdi. Bu gibi faaliyetler arttırılabilir ayrıca yetim çocukları tespit edip özellikle eğitim ve öğretimlerini geleceğe taşıma adına gönüllü öğreticilerle  onlara eğitim verilebilir takviye dersleri yapılabilir hatta bu eğitmenler üniversitemiz bünyesinde yer alan bölümlerdeki öğrencilerimizden seçilebilir. Ben inanıyorum böyle bir organizasyon yapılmış olsa üniversitemiz bünyesinde geleceğimiz olan bu kardeşlerimize  destek olacak yüzlerce abileri, ablaları  olabilir. Şehir olarak ilimizden ne kadar çok doktor ne kadar çok hakim ne kadar çok öğretmen, mühendis vb. bölüm mezunları çıkarırsak bu gençlerimizden en azından bazıları memleketlerine dönüp doğduğu topraklara vefa borcunu ödemek adına o toprakların insanlarına hizmet edebilir. Düşünsenize bugün Ankara da Hacettepe Tıp Fakültesinde Ardahanlı bir doktora tedavi olduğunuz da ne kadar mutlu olup kendinizi memleketinizde yaşarmış gibi hissetmez misiniz ?

Parayla satın alınamayacak en önemli değer yetişmiş insandır. İnsanlar kendilerini yetiştirdikleri takdirde önce kendilerini sonra da çevrelerini aydınlatırlar.


2017 nüfus verilerine göre 41 bin civarı merkez nüfusa sahip ilimizde Robotik Kodlama Atölyesi'nde tasarladıkları 'Robothan' projesiyle ülkemizde1. olan ve Çin de yapılan yarışmada ülkemizi temsil edip 10. Olan genç kardeşlerimiz gibi başarıya ulaşmak için inanmalı ve azimle çalışmalıyız.

Son olarak Victor Hugo’ nun bir sözüyle bitirmek istiyorum. Bir milletin büyüklüğü, nüfusunun çokluğu ile değil, akıllı ve fazilet sahibi adamlarının sayısı ile belli olur.

 

Sağlıcakla Kalın.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI