Bugun...


Dinçer Aktemur

facebook-paylas
Ardahan'da en önemli gündem: seçim
Tarih: 06-10-2018 12:17:00 Güncelleme: 06-10-2018 17:22:00



Mahalli idareler seçimine yaklaşık 5 ay kaldı.
 

Tabi seçim hareketliliği de yavaştan kendisini göstermeye başladı.

Siyasi partilerde kulisler, aday arayışları, gizli saklı pazarlıklar ve referans arayışları şu günlerde gözle görülür bir şekilde yaşanıyor.

Akıllarda ki soru ise “peki ne olur?” Bu anlamda en fazla hareketliliğin yaşandığı AK Partive CHP’den bahsedeceğim bugün.

Öncelikle, Mart ayının soğukluğunu siyasi hareketlilik epeyce bir ısıtacak diyebilirim.

Başkanlık yarışında il merkezinde olduğu kadar ilçelerin bir kaçında da aynı sıcak ortamın oluşacağı kanaatindeyim.


İlçeleri tek tek kaleme alacağım ama önce dilerseniz il merkezinde ki duruma bir bakalım.

İl merkezinde, bir önceki döneme dönecek olur isek AK Parti ve CHP arasında kıyasıya bir mücadele yaşanmıştı. İkinci kez AK Parti’den aday gösterilen Orman Mühendisi Faruk Köksoy, koltuğunu korumuş, CHP az bir farkla seçimin kaybedeni olmuştu.

CHP, bu süreçte aday seçimini iyi yapmış ve İl Özel İdaresi eski Genel Sekreteri Mete Özdemir’le yola çıkmıştı. Neredeyse top yekun bir destekle çalışma sürdüren Özdemir, Ardahan’a bir dönem daha hizmet etme adına gecesini gündüzüne katan Köksoy’un karşısında 70 oy ile kaybetmişti.

Peki, süreç neden bu kadar zorlu geçti diyecek olursanız, AK Parti’nin aday seçimini en başta gösterebiliriz. Öyle ki köy görünümlü bir kentte belediye başkanlığı yapmak her babayiğidin harcı değildi. Bu göreve talip olan her aday bir kere elini taşın altına koymuş sayılıyordu. O dönem Köksoy, kendi görevini bir kenara koyarak, bu göreve talip olmuş ve seçilmişti. Fakat bir dönem Ardahan’ın dönüşümüne yetmiyordu. İkinci kez Köksoy olmalıydı diye düşündü AK Parti. Öyle de oldu ve Köksoy ikinci kez koltuğa oturan isim oldu. CHP adayı Özdemir ise bu süreçte ciddi çalışma sergiledi. Diyebilirim ki CHP, Ardahan’da bu kadar ciddi bir seçim daha yaşamadı.

Sonuçta kazanan AK Parti ve Faruk Köksoy oldu.

Şimdi Köksoy için 10 yıl geride kaldı.


AK PARTİ NE YAPACAK?

Gelelim bu güne. AK Parti şimdi ne yapacak, aday adayları kimler?

İşte bu soru AK Parti içinde en çok konuşulan ve emin olun üzerinde en fazla kulis yapılan bir gündemdir. Şunu diyebiliriz ki her ne kadar konuşuluyor olsa da şuan için AK Parti teşkilatları bile bu konuya yüzde yüz ifadesiyle yaklaşamıyor. Çünkü AK Parti’de her dönem farklı bir strateji, her dönem farklı bir eleme ve belirleme dönemi yaşandığına bizler kadar parti teşkilatları da tanık oluyor.


Hadi çok uzattın, artık söylesene ne olacak peki dediğinizi biliyorum.

Şimdilik beklemek durumundayız. Adaya adaylarının isimleri medyada duyulmaya başlandı. Henüz kimse çıkıp ta ben adayım demiyor ama birileri özellikle isim pompalamaktan geri durmuyor. Kimisi sunni gündem, kimisi nabız yoklamak için isim atıyor ortaya ama emin olun şuan için mevcut belediye başkanı Faruk Köksoy’dan başka ismi ön plana çıkan, hem parti, hem de kamuoyunda adı karşılık bulan bir aday yok AK Parti’de.

Kimler adaylık yarışına katılır derseniz, bir dönem AK Parti’den milletvekili adayı da olan Hoçvanlı Orhan Gökdemir ‘ben adayım’ diyecek gibi görünüyor. Eee bu kadar mı dediğinizi biliyorum. O halde biraz daha açmak gerekirse, AK Parti’den 27’nci dönem ikinci sıra milletvekili adayı olan Halil İbrahim Dursunoğlu’nun hevesli ve umutlu olduğunu, kamuoyunda telaffuz edilmeye başlanan eski İl Başkanı Yunus Baydar, Özel İdare Genel Sekreteri Anıl Aksel, Ardahan Üniversitesi Şube Müdürlerinden Erdal Başdemir ve Tarım eski Müdürü Fevzi Karakoç isimlerinin ise sunni gündemden başka bir şey olmadığını söyleyebilirim.

CHP’DE NE OLUR?

CHP, bir önceki seçimde yakaladığı başarıyı taçlandırmak istiyor. Bu nasıl olur derseniz, geçtiğimiz dönem 70 oyla AK Parti’ye kaptırdığı başkanlık koltuğuna yeniden Mete Özdemir’i oturtmaya çalışacak gibi. Şu da bir gerçek ki CHP bu dönem en hararetli seçimini yaşayacak. Öyle ki ben adayım diyecek her isim ağır olacak gibi.

Kimdir bu ağır isimler? Biraz açalım.

Bunların başında Eczacı Yunus Dündar geliyor. Ben şahsen Yunus Dündar, bir dönem sonra birinci sıra milletvekili adayı olur diye düşünüyorum ama siyasi dengeler Yunus Dündar’ı belediye başkanlığı için aday olmaya itecek gibi görünüyor.

Şunu belirtmekte fayda var; CHP’de Milletvekili Öztürk Yılmaz’ın genel merkezde elinin zayıflamasını fırsata dönüştürme gayretinde olan bir ekip de ayrıca çalışma yürütüyor. Dedim ya CHP çok hararetli olacak.

Devam edelim… CHP’nin ilk iddialı adayı Posof’ta üç dönem başkanlık yapan Şükrü Bozyiğit oldu. Adaylığını açıklayan Bozyiğit, üç dönemlik başkanlık statüsüyle diğer adayları zorlayacak gibi. CHP’de şuan için adaylığı söz konusu olabilecek bir diğer isimse akademisyen Cemalettin Ayvazoğlu. 1992'de Göle'den koparılarak Kars'a bağlanan Boğatepe köylü olan ve 9 yıldır görev yaptığı Ardahan'da önemli hizmetlerde bulunan Ayvazoğlu’nun bu döngüde kendisine yer bulmasının zor olduğunu belirterek, yine iş adamı Ali Rıza Nasıroğlu, Avukat Müzeyyen Çiftçi ve Celil Toprak isimlerinin de sunni gündem oluşturma çabasının ürünü olduğunu söyleyebiliriz.

Son olarak, bir CHP efsanesi olan Ensar Öğüt ve mevcut il başkanı Yalçın Taştan’ın da başkanlık yarışına katılmasının mümkün olabileceğini bir kanara not etmekte fayda var diye düşünüyorum.
 

Dinçer AKTEMUR
06.10.2018





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI